Καύσωνας- Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ξεκινούν τα 45άρια, έρχεται 3η φάση- Πόσο θα διαρκέσει

Νέα θερμική έξαρση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα σήμερα και αύριο επισημαίνει το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα.

Σήμερα ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία, ενώ ακόμη χειρότερη θα είναι η κατάσταση αύριο, Κυριακή. Ωστόσο, νέα- τρίτη- φάση του καύσωνα «Κλέων» αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από μία σύντομη «ανάσα» με υποχώρηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Το Σαββατοκύριακο νέα θερμική έξαρση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα θα υποχωρήσουν πρόσκαιρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά την Τρίτη και την Τετάρτη θα ακολουθήσει τρίτη θερμική έξαρση, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ για τον καύσωνα. Την Πέμπτη θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Καύσωνας: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο

Σήμερα, Σάββατο, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν:

  • Στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42-43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
  • Στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39-41 βαθμούς Κελσίου
  • Στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 38-40 βαθμούς Κελσίου

Αύριο, Κυριακή, κορυφώνεται η δεύτερη φάση του καύσωνα, καθώς το θερμόμετρο θα «αγγίξει» τους 45 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν:

  • Στα ηπειρωτικά τους 41-43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  • Στη νησιωτική χώρα τους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη φάση καύσωνα την ερχόμενη εβδομάδα

Τη Δευτέρα η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2-5 βαθμούς Κελσίου. Η μεγαλύτερη πτώση προβλέπεται για την ανατολική Ελλάδα και η μικρότερη για τη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

  • Στα ηπειρωτικά τους 38-40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41-42 βαθμούς Κελσίου
  • Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37-39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, αυτή η «ανάσα» από τον καύσωνα θα είναι πρόσκαιρη. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα την Τρίτη και την Τετάρτη.

Πάντως, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα σημειώσει αισθητή πτώση, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη.

Share this post