Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχονται έντονα φαινόμενα από τα δυτικά

Ραγδαία μεταβολή του καιρού με ισχυρές καταιγίδες – Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία.

γ. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως και τη νύχτα του Σαββάτου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

δ. Από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

2. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη θα πνέουν την Παρασκευή, που βαθμιαία το Σάββατο θα στραφούν σε
βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν εκ νέου τη χώρα. Σήμερα, Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες, ενώ θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Ο καιρός στην Αττική θα είναι καλός, με περιόδους συνννεφιάς το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και την Ήπειρο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο θα είναι μια βροχερή ημέρα στα δυτικά και βόρεια, ενώ από το βράδυ της Κυριακής παρουσιάζεται άλλο ένα σύστημα κακοκαιρίας από τα δυτικά με ισχυρές καταιγίδες. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού σήμερα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν, ενώ παράλληλα τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και ενδεχομένως στη Θράκη. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, ενώ κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 15, στην Ήπειρο από -2 έως 15 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 17 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 6 έως 18 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 21-22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι σε ολόκληρη τη χώρα θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 6 μποφόρ τοπικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά ασθενείς, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και από το απόγευμα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -02 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία στο Ιόνιο και την Ήπειρο, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6, ενισχυόμενοι βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το απόγευμα στα νότια.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και την Παρασκευή

Στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 18 με 20 και στο νότιο Αιγαίο τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Share this post