Νέο μήνυμα από το 112 στην Αττική: «Επικίνδυνες χιονοπτώσεις ως το μεσημέρι, περιορίστε τις μετακινήσεις»

Νέο μήνυμα από το 112 ήρθε νωρίς το πρωί (7:40) στους κατοίκους της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που σαρώνει το λεκανοπέδιο με πυκνές χιονοπτώσεις.

«Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», έγραφε η ειδοποίηση που έφτασε στα κινητά τηλέφωνα.

Μάλιστα, στο μήνυμα του 112 παρέχονται και οδηγίες αυτοπροστασίας 

Σημειώνεται ότι το κύμα χιονιά που σαρώνει τη χώρα δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έναν νέο κύκλο χιονοπτώσεων μέχρι το μεσημέρι. Η ΕΜΥ, μάλιστα, νωρίτερα προχώρησε σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είχε εκδώσει τις προηγούμενες ημέρες

Σήμερα, Δευτέρα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Αττική, ενώ τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεργασία. Κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα στη Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των Βορείων Προαστίων της Αθήνας, ενώ οι Υπηρεσίες του Δημοσίου θα ανοίξουν μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Aναλυτικά τι ισχύει για σήμερα λόγω του χιονιά

1) Δημόσιες Υπηρεσίες

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι το Δημόσιο θα ανοίξει στις 10 το πρωί της Δευτέρας. Λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», για την ασφάλεια των υπαλλήλων που δεν μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως και δεν κάνουν χρήση άδειας, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η έναρξη λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, και αντιστοίχως η προσέλευση των υπαλλήλων για σήμερα, ορίζεται στις 10 το πρωί.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζει ότι, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, τα ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

2) Ιδιωτικός τομέας

Η Πυροσβεστική απευθύνει για τον ιδιωτικό τομέα ισχυρή σύσταση οι εργαζόμενοι να μεταβούν στην εργασία τους μετά τις 10 το πρωί σήμερα.

3) Κλειστά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Στα σχολεία σήμερα θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση. Με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα τα Ιδρύματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Κλειστοί θα παραμείνουν και όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα. Σήμερα θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση στα σχολεία, που θα μείνουν κλειστά.

Μετά από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν και στον Δήμο Πειραιά σήμερα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Κλειστοί θα παραμείνουν στον Πειραιά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως και όλων των δήμων.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, και τα σχολεία του Δήμου Καλαβρύτων.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου στη Κρήτη.

Στην ανακοίνωση ο δήμος αναφέρει: «Εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Barbara, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου καθώς και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6.2.2023, με απόφαση δημάρχου.

Με απόφαση του δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, σε αυξημένη επιφυλακή με 24ωρη κάλυψη, τέθηκε από σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου λόγω των προβλεπόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από την επιφυλακή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τίθενται σε λειτουργία τηλεφωνικές γραμμές για αναφορά επειγόντων προβλημάτων και για θέματα κοινωνικής φροντίδας και συγκεκριμένα οι τηλεφωνικοί αριθμοί 2844-340140 και 2844-022396.

Στα ανωτέρω τηλέφωνα οι τηλεφωνητές θα απαντούν και θα διαβιβάζουν τα ζητήματα που θα προκύπτουν στους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας, ενώ έχουν προβλεφθεί βάρδιες για όλο το 24ωρο.

«Δεδομένης της ακραίας εκδήλωσης του φαινομένου “Barbara” εκτιμάται ότι οι υποδομές και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας πρόκειται να δοκιμαστούν σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Λασιθίου θα βρίσκεται διαρκώς σταθμευμένο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή του Δήμου Οροπεδίου από την έναρξη του φαινομένου.

Το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ στο Τζερμιάδων λειτουργεί 24 ώρες και με διπλά πληρώματα 2 ασθενοφόρων τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να παρέχεται και δεύτερη κάλυψη ακόμα και σε περίπτωση διακομιδής.

Έχει ληφθεί μέριμνα για τη συνεχή λειτουργία εκχιονιστικών μηχανημάτων τόσο στο Οροπέδιο Λασιθίου όσο και στις οδικές αρτηρίες πρόσβασης από και προς τον ορεινό δήμο.

Με απόφαση του δημάρχου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον δήμο, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Κλειστά θα είναι σήμερα και τα σχολεία στη Λέσβο και σε Βόλο, Ζαγορά, Νότιο Πήλιο και Αλμυρό.

4) Πανεπιστήμια

Για σήμερα Δευτέρα αναβάλλονται οι εξετάσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αττικής, με απόφαση των πρυτανικών αρχών, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Την αναστολή των εξετάσεων ανακοίνωσαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πάντειο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και εξ αποστάσεως τηλεργασία για το διοικητικό προσωπικό.

5) Τράπεζες

Προβλήματα και στη λειτουργία των τραπεζών σήμερα Δευτέρα φέρνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, «μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ιδίως σε όσες περιοχές πλήττονται από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (μεταξύ αυτών ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας)».

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προσθέτει: Συνιστάται οι συναλλασσόμενοι: α) να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και β) πριν την μετάβασή τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα. Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά.

6) Κλειστές λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα

Με στόχο την προστασία των πωλητών λαϊκών αγορών και των καταναλωτών, και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση του καιρού το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι σήμερα Δευτέρα οι λαϊκές αγορές σε όλους τους δήμους της Αττικής.

Θα υπάρξει νέα ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική αύριο την Τρίτη (7/2).

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στη Βόρεια Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», στις ίδιες περιοχές θα απαγορευτούν από τις 18.00 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier. Οι πολίτες θα προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

7) Προσοχή: Αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» φέρνει σημαντικές αλλαγές και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωσε το επιβατικό κοινό πως διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του μετρό στο τμήμα προς και από το Αεροδρόμιο, μετά από σχετική ενημέρωση από τον ΟΣΕ. Οι επιβάτες του μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τη λίστα των λεωφορειακών γραμμών τα δρομολόγια των οποίων θα ξεκινήσουν με καθυστέρηση. Όπως τονίζεται στο δελτίο, με γνώμονα την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι σήμερα Δευτέρα 6/2 τα δρομολόγια στις λεωφορειακές γραμμές θα ξεκινήσουν να εκτελούνται σταδιακά μετά τις 06.30 το πρωί εκτός από τις παρακάτω γραμμές των οποίων η έναρξη θα καθυστερήσει λόγω των καιρικών φαινομένων και του παγετού που σημειώνεται σε ορισμένες περιοχές:

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι θα εφαρμοστεί σε όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων.

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά -Το ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού, κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 18.00 της Δευτέρας:

τα φαρμακεία,
τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ,
τα πρατήρια καυσίμων,
τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα

Share this post